zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

FYSIOTHERAPIE EN MANUELE THERAPIE DOORWERTH

Schubertplein 5
6865EM, DOORWERTH
Telefoon: 026-3341962
meer info >>
0.3Km

SCHUURMAN FYSIOTHERAPIE EN ACUPUNCTUUR

Houtsniplaan 3/B
6865XZ, DOORWERTH
Telefoon: 026-3335090
meer info >>
0.7Km

PARAMEDISCH CENTRUM IN BEWEGING

Wilhelminastraat 19
6862HA, OOSTERBEEK
Telefoon: 026-3333097
meer info >>
3.2Km

FYSIOTHERAPIE DE WAAG KUIKEN SILJEE

Ketsheuvel 34
6871EB, RENKUM
Telefoon: 0317-313716
meer info >>
4.1Km

GILST FYSIOTHERAPIE & KINDERFYSIOTHERAPIE VAN

Kortlandplaats 4
6843HA, ARNHEM
Telefoon: 026-3816043
meer info >>
4.9Km


Informatie over Ziekte Van Sprengel

Inhoud

De ziekte van Sprengel, ook wel Sprengel Anomalie, Sprengel's deformity of Sprengel's Shoulder genoemd, is een aangeboren aandoening van de schouderbladen.

Bij de ziekte van Sprengel ontwikkelen de schouderbladen van het ongeboren kind zich onvoldoende. Normaal gesproken daalt het schouderblad van de foetus in de derde maand van de zwangerschap naar de normale positie. Bij de ziekte van Sprengel daalt het schouderblad niet goed in en zit het daardoor hoger op de rug. Dit is zichtbaar door een bult in de nek. Ook kunnen de spieren bij de schouder zijn vaak slapper dan normaal.

De ziekte van Sprengel is meestal niet erfelijk. De ziekte komt meer voor bij meisjes dan bij jongens.

De ziekte van Sprengel kan samengaan met het Klippel Feil Syndroom en scoliose. Soms gaat de ziekte van Sprengel samen met nier- en hartklachten.

Het is voor mensen met de ziekte van Sprengel niet pijnlijk om de schouderbladen te bewegen. Maar door de andere positie van de schouderbladen kunnen ze wel beperkingen in hun bewegingen ervaren.

Behandeling

De ziekte van Sprengel hoeft niet altijd problemen te geven. De behandeling hangt af van de ernst van de aandoening en bestaat uit een operatie waarbij de schouders zo goed mogelijk op de juiste plaats gezet worden. Fysiotherapie kan in sommige gevallen ook helpen.

Erfelijkheid

In de meeste gevallen is de ziekte van Sprengel niet erfelijk. In sommige gevallen is er een erfelijke vorm. Die erft autosomaal dominant over (Bij autosomaal dominante overerving is de foute helft van een gen sterker dan de goede. Als je van een van de ouders het ?foute? gen erft kun je die ziekte krijgen. Maar als je het 'goede' gen van die ouder erft, word je niet ziek).

In zeldzame gevallen is de ziekte van Sprengel onderdeel van een ander erfelijk syndroom. Dan bepaalt dat syndroom de manier van overerven.

Diagnose

De ziekte van Sprengel kan worden vermoed op grond van de uiterlijke kenmerken van de schouderbladen en vastgesteld door middel van röntgenfoto's.